CBAM - en stor mulighet for norsk industri

April 1, 2025 by
CBAM - en stor mulighet for norsk industri
Espen Devold

CBAM: En stor mulighet for norsk industri

EUs nye klimaregler kan gi norsk industri et solid konkurransefortrinn – og samtidig styrke lokal verdiskaping i Norge.

Fra 2026 innfører EU det som kalles Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Det betyr i praksis at varer som importeres til EU får en avgift basert på hvor mye CO₂ som har blitt sluppet ut i produksjonen. Målet er å sikre rettferdig konkurranse og hindre at industriproduksjon flyttes til land med lavere miljøkrav. For Norcable, som produserer aluminiumskabler basert på kortreiste råvarer med lavt utslipp, er dette gode nyheter.

– Vi har investert i moderne produksjon i Norge, og med CBAM blir det tydelig at det lønner seg å satse lokalt. Det er et viktig steg mot like konkurransevilkår – og et bevis på at det ikke trenger å være dyrere å velge kortreist, sier Bengt Haugland, daglig leder i Norcable.


"det skal lønne seg å satse lokalt"

Bengt Haugland, CEO Norcable


 

CBAM jevner ut forskjellene mellom produsenter med høyt og lavt klimaavtrykk. Mange utenlandske aktører – spesielt i Asia – har lavere priser, men også høyere utslipp og færre krav å forholde seg til. Når CO₂-utslippene får en faktisk kostnad, vil prisene deres øke. Dermed blir norske produkter, som Norcables kabler, mer konkurransedyktige – også på pris.

– Vi ser frem til når CBAM trer i kraft. Det vil bidra til at flere og flere vil vurdere lokale alternativer fordi den totale prisen blir lavere når man regner med CO₂-kostnadene. Det er bra for både miljøet og norsk industri, sier Haugland. 


Et løft for norsk industribygging

CBAM stiller krav til at hele verdikjeden må dokumenteres – fra råmateriale til ferdig produkt. Dette er ikke noe nytt for Norcable, som i flere år har jobbet med målrettet og strategisk klimaregnskap. Det gir et forsprang, og legger til rette for videre vekst og utvikling i Norge.

– Vi lager ikke bare produkter – vi bygger industri og arbeidsplasser. Nå som kravene skjerpes, ser vi at vi har gjort de riktige valgene. Det gir oss mulighet til å vokse videre og investere mer her hjemme, sier Haugland.


Lokal verdiskaping med kortreist aluminium

Norcable bruker kortreist aluminium fra Hydro på Karmøy – produsert med vannkraft og med et av verdens laveste utslippsnivå. Når CO₂ får en prislapp, blir slike verdikjeder mer attraktive. Kunder får ikke bare produkter av høy kvalitet, men også god dokumentasjon og kort leveringstid.

– Flere kunder vil vite hvor produktet kommer fra, hvordan det er laget og hva det koster i utslipp. Når vi kan tilby det – og fortsatt være konkurransedyktige på pris – er det vinn-vinn, sier Haugland.


En mer rettferdig konkurranse

CBAM gjør at alle som vil selge til EU må følge de samme reglene. Det betyr at selskaper som tar ansvar for utslipp gjennom hele verdikjeden, slik Norcable gjør, nå får uttelling for jobben de har lagt ned.

– Dette handler om rettferdig konkurranse. Norske produsenter som satser på kvalitet, dokumentasjon og lokal verdiskaping får endelig en fordel. Det er viktig for oss – og for hele den norske industrien, avslutter Haugland.

CBAM - en stor mulighet for norsk industri
Espen Devold April 1, 2025
Share this post
Tags
Archive